Bier en ook alcoholvrije bieren kunnen tyramine bevatten. Witbier of zware bieren, bier met extra gist, Belgisch bier, kloosterbier, tapbier kunnen een hogere dosis bevatten.
Tyramine wordt gevormd uit het eiwit aminozuur tyrosine door onder andere vergistingsprocessen. Door dit proces wordt er ook tyramine in bier gevormd. Bacteriën vormen uit dit eiwit tyrosine tyrosine. In bier kan tyramine ontstaan door de melkzuurbacterie. Doordat dit een natuurlijk proces is is het niet mogelijk om echte vaste waardes vast te stellen.
Tyramine behoort tot de biogene amines en komt voor in de voeding waar het eiwit tyrosine in voorkomt.
De dosis van tyramine in bier dat in de fles of in blik zit is meestal wat lager. Dat bier wordt gepasteuriseerd voordat het de fles en blik ingaan en daarbij worden alle bacteriën gedood. Hierdoor blijft de concentratie tyramine achter. Tapbier wordt ook gepasteuriseerd dus kunt u daar gelijkende waarden verwachten, toch kan deze afwijken door verontreinigde elementen bij de tap.
Lees ook: Vergistingsmethoden